Tevékenységeink

Természetvédelem: A Móri-árokban lévő védendő területeket, értékeket kutatjuk, ezek megóvását segítjük. A védelem alá vont természetvédelmi területek kezelését végezzük: rendszeres szemétgyűjtést, tisztítóakciókat szervezünk, figyelemmel kísérjük (szükség esetén csökkentjük) az invazív gyomnövények mennyiségét. A védett fajok kutatását, monitorozását folyamatosan végezzük. Alapítványunk jelenleg két helyi jelentőségű természetvédelmi terület kezelését végzi, a Móri-víz és környéke, illetve a Vajal-forrás és környéke megnevezésű területekét. Ezen kívül szeretnénk, ha a Látóhegyi-tavak és környéke is helyi jelentőségű védett területté válhatna. Mindhárom terület vizes élőhely, nagy kiterjedésű mezőgazdasági termőföldekkel körülvéve. Nélkülözhetetlen táplálkozó-, búvó- és szaporodóhelyei sok védett madárfajnak, ezért megőrzésük kiemelten fontos.

Oktatás: Közoktatási intézmények, vagy egyéb szervezetek felkérésére előadásokat, tanórákat tartunk, tanulmányi kirándulásokat vezetünk, amelyek a természetvédelemmel kapcsolatos ismeretterjesztést célozzák. Jó kapcsolatot ápolunk Mór város oktatási intézményeivel, és kialakult egy „kemény mag”, akik folyamatosan részt vesznek természetvédelmi akcióinkon. Együttműködünk a Lamberg-kastély Kulturális Központtal, akik segítenek nekünk terveinkben, illetve mi is segítjük őket terveik megvalósításában.

Szervezési feladatok: Kiállításokat, vetélkedőket, környezetvédelmi napokat, ismeretterjesztő kirándulásokat, előadásokat, szemétszedési akciókat szervezünk és bonyolítunk le. Természetvédelmi pályázatokat írunk, a befolyt pályázati forrásokat a térség természetvédelmével összefüggő tevékenységekre fordítjuk.

Madárvédelmi program a Szent István Parkban: 2013-ban a „Mór városközpontjának rehabilitációja” városrehabilitációs mini-projekt keretében benyújtott pályázatunk kapcsán a Szent István Parkban madárodúkat telepítettünk a ProVértes Nonprofit Zrt. szakemberei segítségével, téli madáretetőt állítottunk fel, madárbarát információs táblát helyeztünk ki. Az odúkat 2013 májusában megvizsgáltuk, a fiókákat gyűrűztük. 2013 őszén madárodú tisztítást végeztünk. 2014. március 21-én ismét megszerveztük a Madárbarát napunkat. Ennek a programnak a kapcsán sok értékes kapcsolatra tettünk szert, például a ProVértes Nonprofit Zrt. szakembereivel, a Régiók Fejlesztéséért Egyesülettel, Bódy Gáborral és Szarvas Évával, a székesfehérvári Vadmadárkórházzal, Tóth Gábor és Gőgös Zsuzsanna Állati jó bemutatójával, Lóki György sólymásszal. Ez a program folyamatos munkát ad alapítványunknak, kezdve az odúellenőrzésekkel, a madárgyűrűzésen át, a téli madáretetésig.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.